Jak jsme lili zvon

29. 09. 2017 6:14:01
Bývalo dávnou tradicí, že se zvony odlévají v místě, ve kterém slouží. I to je jeden z důvodů, proč se zvoníci spolu s dalšími přáteli pustili do odlití zvonu přímo ve městě, kde působí. Zvon sv. Františka v Zábřeze slouží už rok.

Myšlenka odlití zvonu v Zábřeze vznikla před mnoha lety, dlouholetá příprava představovala studium všech dostupných pramenů a zdrojů či provádění teoretických výpočtů zvonového žebra. Technologie výroby zvonu je totiž středověkého původu, proto se vycházelo i ze starých spisů.

Výroba zvonu probíhala tradičním způsobem. Pomocí první formovací šablony bylo vytvořeno jádro, druhou šablonou pak falešný zvon, na který byla aplikována výzdoba ze včelího vosku. Třetí vrstvu představuje plášť. Forma byla vyrobena z jílovité hlíny, plev, chlupů, zadělávána pivem – přesně podle starých receptur. Před litím byla celá forma vypálena.

Forma byla následně zakopána do zemně a nedaleko ní byla vystavěna pec.

Zvon byl odlit 17. 11. 2015. Zvonovina se začala tavit ve 4:00 ráno, v 15:00 byl zvon již odlit. Zvonovina je druhem bronzu o přesném složení 78% mědi a 22% cínu. Z licí jámy byl zvon vytažen 21. listopadu. Po otlučení hliněné formy a hrubém očištění bylo jasné, že zvon se zdařil a bude moci být zavěšen do horního kostela sv. Barbory.

Hmotnost zvonu odlitého ze zvonoviny činí 199 kg a jeho ladění je e2.

Zbývalo vyrobit dubovou hlavu (provedl Stanislav Badal, jeden z členů naší party) a opatřit ji kováním (od Pavla Kopřivy, taktéž jednoho z kovolijců), ten vyrobil i ocelové srdce z měkké kujné oceli.

Zvon byl po slavnostním požehnání arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským Mons. Janem Graubnerem o zábřežských hodech zavěšen 27. září 2016 na věž kostela sv. Barbory vedle památného zvonu z roku 1614.

Zasvěcení zvonu nebylo zvoleno náhodou. Zvon nahradil stejnojmenný zvon, který byl před 100 lety zrekvírován, zabaven k válečným účelům. Naposledy zazvonil 28. září 1916 v 9:30 hodin (nový zvon se z věže poprvé ozval přesně 100 let poté). Od té doby bylo ve zvonové stolici prázdné místo.

Původní zvon byl zřejmě gotického původu a pocházel ještě z původního kostela sv. Kříže, ze kterého se dochoval dnešní presbytář kostela sv. Barbory. Na připomínku zasvěcení kostela sv. Kříže je dominantním prvkem výzdoby zvonu Kristus na kříži. Ukřižovaný souvisí i s životem sv. Františka, ať již se jedná o jeho povolání v polorozpadlém kostele San Damiano či stigmatizaci (oltářní obraz stigmatizace sv. Františka visí v kostele sv. Barbory). Ke středověku, ve kterém byly v křesťanských klášterech objeveny principy tvorby zvonového žebra a odlévání zvonů, odkazuje i latinský nápis na čepci zvonu psaný gotickou minuskulí o rex gloriae veni cum pace (Ó Králi slávy přijď v pokoji), který byl jedním z nejčastějších nápisových legend na středověkých zvonech. Text vychází ze starozákonních textů a na zvony zvoucí k modlitbě a odměřující čas byl zvolen proto, že odkazuje na naplnění času. Druhou stranu krku zdobí reliéf sv. Františka obklopeného Božím stvořením představující modlitbu sv. Františka z Assisi, Píseň bratra slunce. Její první slova Laudato si zvolil v loňském roce, kdy byl zvon ulit, papež František za název sociální encykliky s tématem vztahu člověka k přírodě (sv. Františka prohlásil roku 1979 sv. Jan Pavel II. patronem ekologů). Nakonec i způsob získání prostředků na nákup bronzu na odlití zvonu prostřednictvím sběru druhotných surovin ke správnému hospodaření se Zemí a úctě k ní odkazuje. Zvoníci totiž získávali prostředky na nákup zvonoviny právě tímto způsobem. Na výrobě zvonu se tak podílela řada dárců. Byl odlit do země, po které chodíme, ze které žijeme a do které jednou budeme uloženi.

Ve zvonařství je výsledek práce vždy velmi nejistý, i u zkušených zvonařů, kteří získali poznatky dlouhodobou praxí a předáváním z generace na generaci, bylo každé lití prováděno s pokorou a doprovázeno modlitbou za zdar díla.

Odlitím zvonu přímo v Zábřeze chtěli zvoníci získat pro město výjimečný zvon, a to nejen použitím vlastního těžkého žebra a výzdobou, ale současně vytvořit dílo se silným vztahem k místu, ve kterém bude sloužit. Odlévání zvonů v místech jejich zavěšení je navíc středověkou tradicí, kterou se podařilo připomenout.

Autor: František John | pátek 29.9.2017 6:14 | karma článku: 14.67 | přečteno: 532x

Další články blogera

František John

Radniční cymbál v Brně odbíjí půl tisíciletí

Velký hodinový dodnes funkční cymbál brněnské radnice má v letošním roce 500 leté jubileum. Ve svém nápisu sice neobsahuje autorské určení, na základě srovnání jej ale můžeme začlenit do díla brněnského zvonařského rodu Haubiců.

26.10.2021 v 11:45 | Karma článku: 11.42 | Přečteno: 206 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 237 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1111

Renesanční člověk s všestranným zájmem o vše krásné. Starosta města Zábřeh.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...