Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výškové budovy v Olomouci řešilo krajské zastupitelstvo

Výstavba výškových budov v Olomouci je většinou diskutována jako komunální téma. Dotýká se vzhledem k některým „krajským“ kompetencím i regionální politiky, o čemž se mohli přesvědčit účastníci 7. jednání zastupitelstva Olomouckého kraje konaného dne 22. listopadu 2013. To bylo svoláno v mimořádném termínu především za účelem schválení dotačního programu pro hasiče, nicméně do programu byl jakoby mimoděk zařazený bod „Zásady územního rozvoje Olomouckého kraje“.

Olomouczdroj: Za krásnou Olomuc

Na tomto místě se sluší podotknout, že osobně nejsem zcela nezaujatým pisatelem, což není dáno mou příslušností k opoziční skupině krajských zastupitelů, jako spíše mým vřelým vztahem k Olomouci nazírané ať již z uctivé vzdálenosti umožňující krajinné vyznění města, jemuž především baroko vtisklo svou tvář, či prožívané z jejich uliček a náměstí obklopených kulisou historických staveb dosud nerušených výškovými stavbami z 21. století.

Jistě leckdo může namítat, že moderní může provokovat a dávat běžně zažitému nový rozměr. Ovšem stejně jako Marcel Duchamp nedomaloval Moně Lise knír na originální obraz, máme Olomuoc jen jednu a změny v urbanismu města jsou často na dlouhou dobu nevratné. Vzpomínám na návštěvy měst západní Evropy. Ty, jejichž centra, často vybudovaná po náletech do předválečné podoby, měla historického genia loci a s ním související turistický potenciál, neobklopovaly ve výhledech výškové budovy. V Olomouci je kterým směrem se rozvíjet a není třeba výškové budovy situovat do nejbližšího okruhu historického jádra města, který byl kdysi vymezený hradbami, a po jejich zrušení prozřetelně nahrazen parky.

Vraťme s k programu jednání krajského zastupitelstva. Zastupitelé se z podkladových materiálů dozvěděli, že Ministerstvo pro místní rozvoj zrušilo regulativ uvedený v Zásadách rozvoje Olomouckého kraje týkající se omezení výstavby výškových budov vzhledem k cenné historické zástavbě. Prý s ohledem na jeho špatné projednání v roce 2011. Územní plány měst tedy dnes nejsou z hlediska výškových staveb a ochrany histirického rázu měst vázány něčím, co by bylo uvedeno ve vyšší územně plánovací dokumentaci. Velmi nestandardní byla cesta, jak ministerstvo tento podnět obdrželo. Bylo to na základě podnětu hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila ze dne 6. 8. 2013. Panu hejtmanovi byla na zastupitelstvu položena otázka, proč vůbec dopis na ministerstvo zaslal. Nevzpomněl si, prý podepisuje dokumentů hodně. Zapomínání je zřejmě obecným trendem v politice, který nakonec naznačil jeho stranický kolega Michal Hašek v souvislosti s utajovanou schůzkou v Lánech. Hejtman dal slovo pro odpověď svému náměstkovi, ten jej přehrál na vedoucího odboru strategického rozvoje kraje, který taktéž na tento dotaz neodpověděl.

Na zastupitelích bylo odhlasovat, že zrušená stať nebude řešena samostatně, ale až v rámci řádné 2. aktualizace Zásad – takto to bylo navrženo předkladatelem. Padl protinávrh pro řešení tohoto bodu v samostatné aktualizaci s tímto jedním bodem, aby se neztrácel čas. Asi tak marginální téma to ale nebylo, pan hejtman před hlasováním vyhlásil nezvykle po necelé hodině jednání zastupitelstva přestávku. Asi bylo potřeba koaličním zastupitelům ČSSD a KSČM říct, jak mají hlasovat, a ujistit se v podpoře ODS. Nakonec prošel původní návrh, kterým bude bod řešen spolu s řádnou 2. aktualizací. Ještě před ní ale bude vypracována zpráva o uplatňování zásad územního rozvoje, a to do konce roku 2014. Ta bude teprove podkladem pro aktualizaci, se kterou můžeme dle výše uvedeného počítat až v roce 2015. Cíl je zřejmý, o té doby může vyrůst několik nových výškových budov.

Konání současného krajského vedení i hlasování v krajském zastupitelstvu je bohužel jasným indikátorem toho, jak se k otázce zachování charakteru historické Olomouce staví krajská samospráva. Téma bylo díky Jiřímu Roubíkovi i na jednání Kulturní komise Rady Olomouckého kraje, kdy bohužel nepřineslo jasný závěr, ale bylo odročeno na příští jednání. Velmi rád bych se mýlil, ale výsledek asi velkou oporu pro ochránce architektonického odkazu Olomouce nepřinese.

Autor: František John | pondělí 25.11.2013 11:59 | karma článku: 14,86 | přečteno: 870x
  • Další články autora

František John

Radniční cymbál v Brně odbíjí půl tisíciletí

Velký hodinový dodnes funkční cymbál brněnské radnice má v letošním roce 500 leté jubileum. Ve svém nápisu sice neobsahuje autorské určení, na základě srovnání jej ale můžeme začlenit do díla brněnského zvonařského rodu Haubiců.

26.10.2021 v 11:45 | Karma: 11,42 | Přečteno: 208x | Diskuse| Brno

František John

Roušky v boji proti koronaviru – je už jasno?

Pokud bychom vyhlásili anketu hledající symbol současné doby, zvítězila by pravděpodobně rouška. Tento „obyčejný“ kus textilie může jako výstižný symbol vyprávět.

6.4.2020 v 9:47 | Karma: 11,97 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

František John

Máme se bát koronaviru 2019-nCoV?

S obavou i profesním zájmem sleduji epidemii koronaviru 2019-nCoV v Číně. Zatím se zdá, že se jeho šíření i přes razantní opatření vymklo kontrole.

27.1.2020 v 15:27 | Karma: 35,92 | Přečteno: 8392x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

František John

Ztratí olomoucká radnice svůj hlas?

Budova olomoucké radnice prochází náročnou a velmi potřebnou rekonstrukcí. V rámci obnovy krovu věže je zvažováno, že hodinové cimbály nebudou navráceny do věže a přestanou tak plnit svou roli.

10.1.2020 v 12:53 | Karma: 17,49 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

František John

Suchý a kůrovcem napadený, nikoliv modrý les

Několik let trvající sucho je spolu s nedostatečnou a včasnou reakcí na klimatické změny lesním hospodářstvím hlavním důvodem kalamitního stavu v lesích. Na druhou stranu je současná krize varováním.

25.6.2018 v 13:16 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1111x
Renesanční člověk s všestranným zájmem o vše krásné. Starosta města Zábřeh.

Seznam rubrik