Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ Také tomu nerozumím. Když jsem se ale dozvěděla o tomto rozhodnutí pražských zastupitelů, tak mě jako severočeskou patriotku potěšilo, že u nás je to jinak. V Kadani jsme naopak jednu sochu Panny Marie znovu umístili do historického výklenku. Samozřejmě též kopii, originál je na bezpečnějším místě. vlastafisrova.blog.idnes.cz/c/623881/zatimco-na-staromestskem-namesti-sochu-panny-marie-nechteji-u-nas-v-kadani-uz-ji-mame.html

0 0
možnosti
Foto

Jen tak pro upřesnění: Proti obnovení Mariánského sloupu na Staromáku prý byli zastupitelé z řad ČSSD, KSČM a ANO, pro obnovení prý byli zastupitelé z řad ODS, TOP09 a KDU-ČSL.

0 0
možnosti
AM

Když je autor blogu tak sečtělý a historie znalý, jistě ví, co znázorňují čtyři andělé přemáhající ďábly v rozích soklu. Zabíjí lva, baziliška draka a hada. Tedy válku, mor, hlad .............. a herezi. To je kousek od místa, kde bylo popraveno 27 českých pánů, docela dost provokativní, nemyslíte?

Souhlasím s panem Stratilem -- na nějaké chráněné místo s jasným historickým výkladem klidně. Na Staromák ne.

1 0
možnosti
HV

Provokativní? Asi pane Morbicere hledáte mezi řádky něco, co tam není. Opravdu si myslíte, že architekt, který sloup navrhoval pro J.J.Bendla si řek - Ha, sloup bude stát kousek od bývalého popraviště, já tam tu herezi fláknu (?).

Já nevím (a neví to dnes nikdo), zda architekt při vytváření návrhu věděl, kde sloup bude stát, ale víte, proč byli ti páni popraveni zrovna tam, kde byli popraveni? Inu pro to, že tam bylo popraviště (které kolem r. 1650 bylo zrušeno). Tedy - nebyli tam popraveni jen ti čeští páni, ale i mnoho odsouzenců před tím i potom...

0 0
možnosti
Foto

je to dopravně frekventované místo, tam by sloup nepřežil a dříve nebo později lehnul Rv

1 2
možnosti
Foto

Já proti obnovení Mariánskému sloupu na Staromáku nic nemám a dost dobře nechápu odpor, který tento záměr vyvolává. Argumentaci proti, že by tam pak bylo málo místa pro stánky na vánočních trzích považuji za směšnou.

2 1
možnosti
Foto

Když nechápete, tak nechápete.

0 0
možnosti

No, on pan chytrolín Dolínek se nechal slyšet, že dokud on bude na radnici, Mariánský sloup na Staroměstském náměstí stát nebude.

A já doufám, že po volbách lehne pan Dolínek. Je to žába na prameni kde, čeho v Praze. Bohužel, Praha má na radní velkou smůlu.

8 0
možnosti
TT

Jestli byl konkrétní mariánský sloup na Staromáku postaven kvůli obraně Prahy v třicetileté válce, nevím a ani mě to nezajímá. Fakt je ten, že mariánské sloupy se stavěly proti moru - to jako doopravdy. Tehdejší církevní mocipáni vážně tvrdili, že postavení sloupu zabrání moru.

Tak já ti řeknu, co si o takových sloupech myslím: toužím po tom, aby byly patřičně využity a kazatelé bludů k nim přivázáni jako k pranýřům. Abysme mohli na tuto ostudu lidstva občas hodit nějakou tu shnilou zeleninu nebo zasmrádlý vejce.

Ano, kdyby chtěli postavit na Staromáku mariánský sloup za tímto účelem, chodím s kasičkou a sbírám! V

0 7
možnosti
FJ

a Vy by jste byl jako ten, kdo by určoval, koho k tomu sloupu přivázat a na koho házet rajčata? :-) nebo by to byl rozvášněný dav? to už tu bylo: Velká francouzská revoluce, svržení Mariánského sloupu v Praze či volání "ukřižuj" před Pilátem Pontským...

8 0
možnosti
OP

;-D;-D;-D nebo :-/:-/:-/ ? Na světě je málo válek, tak válčeme o blbej sloup Rv

0 6
možnosti
HV

H18o62n19z55a 36V46r21á86n15a

15. 9. 2017 12:02

Tak jsem si přečetl článek o Lence Procházkové, která nejvíce horuje za nepostavení Mariánského sloupu... Teda to, že bolševici umí kroutit dějinami a vkládat nedoložitelná tvrzení kdekomu do úst bych pochopil, ale že zrovna tahle pani se s nima spolčí? Fuj.

10 3
možnosti
HV

H66o68n35z17a 80V17r71á46n79a

15. 9. 2017 12:04

Jo a jen tak mimochodem, tady

http://www.halonoviny.cz/articles/view/5654862

je popsáno, že ten kdo chce aby byl Mariánský sloup obnoven vlastně souhlasí s popravou českých pánů r.1621. Přečtěte si ten článek - slušný kalibr.

9 0
možnosti
Foto

Ono tady jde o velmi zranitelné a ideově konfrontační sochařské dílo kopie barokního sousoší a o volnou plochu náměstí, využívanou k masových akcím. Takže jeho umístění v dnešní době na chráněnějším místě by bylo rozumnější.

3 0
možnosti
HV

H31o10n14z35a 44V49r63á61n75a

15. 9. 2017 11:52

Nemyslím to nijak zle, al můžete nám osvětlit to " ideově konfrontační sochařské dílo" ? Děkuji.

5 0
možnosti
JZ

Mariánský sloup stát nakonec na Staroměstském náměstí bude. I přes včerejší rozhodnutí historie neznalých zastupitelů. Co není kontroverzní, kontroverzní je např. i Jan Hus. Nechápu, že šílenec, zrůda, masový vrah a náboženský fanatik Jan Želivský má na budově Staroměstské radnice pamětní desku, ale Mariánský sloup stát na Staroměstském náměstí stát nesmí. Hanba, hanba, hanba. Rv

9 8
možnosti
Foto

Je to na SN již naivní a nerozumný záměr. Husův pomník je masívní žulový a sousoší bronzové, tudíž nerozbitný a navíc po těch 102 letech asi nikoho ideově neprovokuje. Jen nějaký architekt nebo i zainteresovaný laik může mít k němu určité urbanistické výhrady.

0 0
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1111x
Renesanční člověk s všestranným zájmem o vše krásné. Starosta města Zábřeh.

Seznam rubrik