Suchý a kůrovcem napadený, nikoliv modrý les

25. 06. 2018 13:16:48
Několik let trvající sucho je spolu s nedostatečnou a včasnou reakcí na klimatické změny lesním hospodářstvím hlavním důvodem kalamitního stavu v lesích. Na druhou stranu je současná krize varováním.

Sucho trápí českou krajinu již několik let. Snad nikdo dnes již nemůže popírat, že v konečném důsledku způsobuje značné hospodářské škody, velmi diskutované jsou ty v lesním hospodářství. Vysoké procento nahodilé těžby, kdy v naší zemi navíc dlouhodobě chybějí pracovní kapacity, souvisí s nadprodukcí dřevní hmoty, pro kterou zase nejsou skladové zásoby. Klesá cena dřeva na trhu. Obnova vytěžených porostů bude probíhat i v perspektivě nedostatečného zajištění odpovídajícího sadebního materiálu a ve zhoršujících se klimatických podmínkách.

Smrky ztepilé vysazované v nižších polohách nemají dnes z důvodu dlouhodobě nižších srážek a současně zvýšení teploty a tím i výparu odpovídající stanovištní podmínky. Pro lýkožrouta smrkového jsou podmínky naopak příznivé, ať již pro jeho vývoj či množství dostupné potravy. Suchem oslabené smrky nejsou schopny náporu početných populací kůrovce vzdorovat.

Mechanismus kalamitního stavu je zřejmý. Hospodaření v českých lesích, které před desítkami let probíhalo ve jménu smrkových stejnověkých monokultur, i přes uplatnění principů rozrůznění věkové a druhové struktury lesa či zvýšení zastoupení dřevin dle jejich přirozeného výskytu v posledních dekádách nezvládlo dostatečně na trendy ve výkyvech klimatu zareagovat. Změny ve struktuře lesního hospodářství spočívající ve využívání dodávek externích firem na úkor vlastních a lokálních zdrojů pracovní síly a zázemí k současné tragedii jen přispělo.

Krizový stav ale není zdaleka u konce.

A především dává lekci těm, kdo změny klimatu a nutnost na ně včas reagovat zpochybňují. Jednou z profilových děl této ideologie je publikace Václava Klause Modrá, nikoli zelená planeta. Již při svém vydání vyvolala značné reakce, podrobně se s demagogií a zaslepeností v ní obsaženou vypořádal například Pavel Nováček v příspěvku Živá planeta : sto omylů Václava Klause. V perspektivě kůrovcové kalamity jsou omyly velmi alarmující a jeho ideologie zpochybňující klimatické změny či nutnost na ně včas reagovat arogantní a nebezpečná.

Účet za škody na lesích způsobených nikoliv suchem, ale nedostatečnou reakcí na něj, je doposud otevřený. Vedle ekonomicky měřitelných škod bude obsahovat i řadu dalších újem vyplývajících z mimoprodukčních funkcí lesa.

Můžeme se uchlácholit tím, že dosud nejde o život.

V řadě dalších environmentálních problémů, které jsou často bagatelizovány, o zdraví a život jde. A to nejen těch na globální úrovni. Také například problematiku sucha související se zásobováním obyvatel pitnou vodou pouze liberální trh opravdu nevyřeší.

Je nejvyšší čas se poučit, že větru a dešti nelze nejen poručit, jak si slibovaly totalitní režimy, ale že trendy ve vývoji počasí a klimatu nelze ani arogantně ignorovat či brát na lehkou váhu.

Citovaná literatura:

Klaus, V. 2007. Modrá, nikoli zelená planeta. Co je ohroženo: klima, nebo svoboda? Dokořán, Praha.

Nováček, P. 2007. Živá planeta - Sto omylů Václava Klause [online: http://sustainable.cz/zivaplaneta.htm].

Autor: František John | pondělí 25.6.2018 13:16 | karma článku: 12.97 | přečteno: 1059x

Další články blogera

František John

Radniční cymbál v Brně odbíjí půl tisíciletí

Velký hodinový dodnes funkční cymbál brněnské radnice má v letošním roce 500 leté jubileum. Ve svém nápisu sice neobsahuje autorské určení, na základě srovnání jej ale můžeme začlenit do díla brněnského zvonařského rodu Haubiců.

26.10.2021 v 11:45 | Karma článku: 11.42 | Přečteno: 206 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1111

Renesanční člověk s všestranným zájmem o vše krásné. Starosta města Zábřeh.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...